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July 13, 2007
To: Commissioners of Elections in the City of New York
From: Steven H. Richman, General Counsel

Jack Courtney, Peter Halprin, Samantha Kim, William Markle
Temporary Legal Staff Members

Copies:  John Ravitz, George Gonzalez, Pamela Perkins, Lucille Grimaldi,
John O’Grady, Rosanna Rahmouni, Steven Denkberg and Charles
Webb

RE: SECTION 11 of ELECTION REFORM AND MODERNIZATION
ACT OF 2005 AND THE CONDUCT OF ELECTIONS AFTER
SEPTEMBER 1, 2007

Pursuant to your direction at the July 11, 2007 BOE meeting to research the
following issues, the staff of the Office of the General Counsel finds the
following:

Issue 1 - Must paper ballots be used for all elections after September 1, 2007,
to comply with the requirements of Section 11 of Chapter 181 of the Laws of
2005, the Election Reform and Modernization Act of 2005 [ERMA] as currently
enacted?

Issue 2 - If paper ballots are required, can the Board's centralized count
optical scanners be used to recanvass such votes?
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ISSUE 1

The Election Reform and Modernization Act of 2005 requires the replacement
of lever machines with new voting systems or machines that meet the
requirements of Section 7-202 of the New York State Election Law by
September 1, 2007. [Section 11 of Chapter 181 of the Laws of 2005]. As of this
date no such replacement system or machine has been certified for use within
the State by the State Board of Elections and that will be the case on
September 1 and for the foreseeable future.

New York State Election Law Section 7-120 (1) provides: “If any voting
machine for use in any election shall become out of order during an election, it
shall, if possible, be repaired or another machine substituted as promptly as
possible. In case such repair or substitution cannot be made, emergency
ballots ... may be used for the taking of votes”.

In our opinion, under Section 11 of ERMA, the present lever machines will
effectively “be out of order” for any election held after September 1, 2007, the
use of emergency paper ballots is required under Section 7-120(1). Under
Section 7-120(3), the Board has the duty to “cause a sufficient number of
emergency ballots to be placed at each polling place” to be used in the event
of a voting machine “breakdown”.

Therefore, in the event that Section 11 of ERMA is not modified in the
immediate future, it is our opinion that, for the September 18, 2007 Primary
Election and all subsequent elections (until such time as a new voting system
or machine is certified by the State Board of Elections as meeting the
requirements of Section 7-202 of the Election Law), EMERGENCY BALLOTS
will be used by all voters and the Board has the duty to provide a sufficient
number to enable all voters to cast their ballots.

Please note that in a 1948 opinion of the Attorney General of the State of New
York that office concluded that if local officials neglect to replace antiquated,
obsolete and defective voting machines, the board of elections may direct the
use of paper ballots [NYS Attorney General’'s Opinion No. 209(1948).]
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ISSUE 2

Title 1 of Article 9 of the Election Law establishes the statutory procedures for
the canvass of ballots at the poll site upon the close of the polls. [See Election
Law § 9-100; § 9-102 (3) (b)]. Emergency ballots cast on Election Day must
be cast and canvassed by the Board of Inspectors for each Election District
and entered on the unofficial return of canvass.

The conduct of the recanvass of votes cast at the polls is governed by Title |
of Article 9 of the Election Law. The Board of Elections in the City of New
York, pursuant to the authority vested in it by Section 7-121 of the Election
Law, has determined that all paper ballots utilized by voters within the City of
New York (including emergency, absentee, affidavit, military and special) shall
be either canvassed or recanvassed by a SBOE-authorized and approved
system/machine, specifically the Teamwork System used with the Sequoia
centralized paper ballot scanners. [Note: This procedure has also received
preclearance from the Attorney General of the United States under the Voting
Rights Act, as amended.] [See: Section 4 of the Board’s Policies and
Procedures, captioned: Canvass Procedures”.]

Under the circumstances envisioned (pursuant to Section 11 of ERMA), with all
votes cast on “emergency” ballots, said ballots can and should be recanvassed
by the Teamwork/Sequoia system, pursuant to the authority contained in the
New York State Election Law and codified in our Policies and Procedures.
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We trust that the foregoing is useful in your deliberations as to how the Board
of Elections in the City of New York should proceed. The staff of the Office of
the General Counsel is available to answer any questions you may have.



